சிவப்பு

Tamil edit

Etymology edit

சிவ (civa) +‎ -ப்பு (-ppu). From Proto-Dravidian *kem. Cognate with Malayalam ചുകപ്പ് (cukappŭ), ചുവപ്പ് (cuvappŭ).

Pronunciation edit

  • IPA(key): /t͡ɕɪʋɐpːʊ/, [sɪʋɐpːɯ]
  • (file)

Noun edit

சிவப்பு (civappu)

  1. red, ruddiness
  2. anger
  3. blackness
  4. ruby

Declension edit

u-stem declension of சிவப்பு (civappu) (singular only)
Singular Plural
Nominative சிவப்பு
civappu
-
Vocative சிவப்பே
civappē
-
Accusative சிவப்பை
civappai
-
Dative சிவப்புக்கு
civappukku
-
Genitive சிவப்புடைய
civappuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative சிவப்பு
civappu
-
Vocative சிவப்பே
civappē
-
Accusative சிவப்பை
civappai
-
Dative சிவப்புக்கு
civappukku
-
Benefactive சிவப்புக்காக
civappukkāka
-
Genitive 1 சிவப்புடைய
civappuṭaiya
-
Genitive 2 சிவப்பின்
civappiṉ
-
Locative 1 சிவப்பில்
civappil
-
Locative 2 சிவப்பிடம்
civappiṭam
-
Sociative 1 சிவப்போடு
civappōṭu
-
Sociative 2 சிவப்புடன்
civappuṭaṉ
-
Instrumental சிவப்பால்
civappāl
-
Ablative சிவப்பிலிருந்து
civappiliruntu
-

See also edit

Colors in Tamil · நிறங்கள் (niṟaṅkaḷ), வண்ணங்கள் (vaṇṇaṅkaḷ) (layout · text)
     வெள்ளை (veḷḷai)      சாம்பல் (cāmpal)      கருப்பு (karuppu)
             சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu)              செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu)              மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai)
             இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai)              பச்சை (paccai)              பால்பச்சை (pālpaccai)
             வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai)              வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam)              நீலம் (nīlam)
             ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam)              மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā)              இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu)

References edit