Tamil

edit
Signs of the Zodiac
கும்பம் (kumpam)   மேஷம் (mēṣam)
Tamil Wikipedia has an article about மீனம்.

Etymology

edit

Borrowed from Sanskrit मीन (mīna), which itself is a borrowing from Proto-Dravidian *mīn (fish). Doublet of மீன் (mīṉ).

Pronunciation

edit

Noun

edit

மீனம் (mīṉam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Pisces
    Synonyms: மயிலை (mayilai), மீன் (mīṉ)

See also

edit
Zodiac signs in Tamil (layout · text)
 
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
 
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
 
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
 
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
 
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
 
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
 
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
 
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
 
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
 
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
 
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
 
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

edit
  • University of Madras (1924–1936) “மீனம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press