Tamil

edit

Etymology

edit

Inherited from Proto-Dravidian *ñālam. Cognate with Malayalam ഞാലം (ñālaṁ). Compare Telugu నేల (nēla).

Pronunciation

edit
  • Audio:(file)
  • IPA(key): /ɲaːlam/

Noun

edit

ஞாலம் (ñālam)

  1. earth, world
    Synonyms: see Thesaurus:உலகம்
  2. universe
    Synonyms: பார் (pār), பிரபஞ்சம் (pirapañcam), அண்டசராசரம் (aṇṭacarācaram), பூச்சக்கரம் (pūccakkaram)

Declension

edit
m-stem declension of ஞாலம் (ñālam)
singular plural
nominative ஞாலம்
ñālam
ஞாலங்கள்
ñālaṅkaḷ
vocative ஞாலமே
ñālamē
ஞாலங்களே
ñālaṅkaḷē
accusative ஞாலத்தை
ñālattai
ஞாலங்களை
ñālaṅkaḷai
dative ஞாலத்துக்கு
ñālattukku
ஞாலங்களுக்கு
ñālaṅkaḷukku
benefactive ஞாலத்துக்காக
ñālattukkāka
ஞாலங்களுக்காக
ñālaṅkaḷukkāka
genitive 1 ஞாலத்துடைய
ñālattuṭaiya
ஞாலங்களுடைய
ñālaṅkaḷuṭaiya
genitive 2 ஞாலத்தின்
ñālattiṉ
ஞாலங்களின்
ñālaṅkaḷiṉ
locative 1 ஞாலத்தில்
ñālattil
ஞாலங்களில்
ñālaṅkaḷil
locative 2 ஞாலத்திடம்
ñālattiṭam
ஞாலங்களிடம்
ñālaṅkaḷiṭam
sociative 1 ஞாலத்தோடு
ñālattōṭu
ஞாலங்களோடு
ñālaṅkaḷōṭu
sociative 2 ஞாலத்துடன்
ñālattuṭaṉ
ஞாலங்களுடன்
ñālaṅkaḷuṭaṉ
instrumental ஞாலத்தால்
ñālattāl
ஞாலங்களால்
ñālaṅkaḷāl
ablative ஞாலத்திலிருந்து
ñālattiliruntu
ஞாலங்களிலிருந்து
ñālaṅkaḷiliruntu

See also

edit
Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text)
Star ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ)
IAU planets and
notable dwarf planets
புதன் (putaṉ) வெள்ளி (veḷḷi) ஞாலம் (ñālam),
(Synonyms)
செவ்வாய் (cevvāy) சீரீசு (cīrīcu) வியாழன் (viyāḻaṉ) சனி (caṉi) யுரேனசு (yurēṉacu) நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) புளூட்டோ (puḷūṭṭō) ஏரிசு (ēricu)
Notable
moons
திங்கள் (tiṅkaḷ),
(Synonyms)
போபொசு (pōpocu)
தெய்மொசு (teymocu)
ஐஓ (ai’ō)
ஐரோப்பா (airōppā)
கனிமீடு (kaṉimīṭu)
கலிஸ்டோ (kalisṭō)
மிமாஸ் (mimās)
என்சலடசு (eṉcalaṭacu)
தெத்திசு (tetticu)
டையோன் (ṭaiyōṉ)
ரியா (riyā)
டைட்டன் (ṭaiṭṭaṉ)
இயபிடசு (iyapiṭacu)

மிராண்டா (mirāṇṭā)
ஏரியல் (ēriyal)
அம்ப்ரியேல் (ampriyēl)
டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā)
ஓபெரான் (ōperāṉ)
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) சாரன் (cāraṉ) டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā)

References

edit