ધ્રૂજવું
Gujarati
editVerb
editધ્રૂજવું • (dhrūjvũ)
Conjugation
edit conjugation of ધ્રૂજવું
verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
ધ્રૂજવાનું (dhrūjvānũ) |
ધ્રૂજી (dhrūjī) |
ધ્રૂજીને (dhrūjīne) |
ધ્રૂજવું હોવું (dhrūjvũ hovũ)1, 2 |
ધ્રૂજી શકવું (dhrūjī śakvũ)2 |
ધ્રૂજાય (dhrūjāya) |
ધ્રૂજત (dhrūjat) |
1 Note: ધ્રૂજવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. |
simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
---|---|---|---|---|---|
હું | ધ્રૂજું (dhrūjũ) |
ધ્રૂજીશ (dhrūjīś) |
ધ્રૂજું છું (dhrūjũ chũ) |
નહીં ધ્રૂજું (nahī̃ dhrūjũ) |
ન ધ્રૂજું (na dhrūjũ) |
અમે, આપણે | ધ્રૂજીએ (dhrūjīe) |
ધ્રૂજીશું (dhrūjīśũ) |
ધ્રૂજીએ છીએ (dhrūjīe chīe) |
નહીં ધ્રૂજીએ (nahī̃ dhrūjīe) |
ન ધ્રૂજીએ (na dhrūjīe) |
તું | ધ્રૂજે (dhrūje) |
ધ્રૂજશે (dhrūjśe), ધ્રૂજીશ (dhrūjīś) |
ધ્રૂજે છે (dhrūje che) |
નહીં ધ્રૂજે (nahī̃ dhrūje) |
ન ધ્રૂજે (na dhrūje) |
તું, આ, આઓ, તે, તેઓ | ધ્રૂજે (dhrūje) |
ધ્રૂજશે (dhrūjśe) |
ધ્રૂજે છે (dhrūje che) |
નહીં ધ્રૂજે (nahī̃ dhrūje) |
ન ધ્રૂજે (na dhrūje) |
તમે | ધ્રૂજો (dhrūjo) |
ધ્રૂજશો (dhrūjśo) |
ધ્રૂજો છો (dhrūjo cho) |
નહીં ધ્રૂજો (nahī̃ dhrūjo) |
ન ધ્રૂજો (na dhrūjo) |
negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
---|---|---|---|---|---|---|
નથી ધ્રૂજતું (nathī dhrūjtũ)* |
ધ્રૂજ્યું (dhrūjyũ)* |
નહોતું ધ્રૂજ્યું (nahotũ dhrūjyũ)* |
ધ્રૂજતું હતું (dhrūjtũ hatũ)* |
ધ્રૂજતું હોવું (dhrūjtũ hovũ)1 |
ધ્રૂજતું હોવું (dhrūjtũ hovũ)2 |
ધ્રૂજતું હોત (dhrūjtũ hot)* |
* Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. |
Imperative forms | |||
---|---|---|---|
Present | Polite | Negative | |
અમે, આપણે | ધ્રૂજીએ (dhrūjīe) |
ન ધ્રૂજીએ (na dhrūjīe) | |
તું | ધ્રૂજ (dhrūj) |
ધ્રૂજજે (dhrūjje) |
ન ધ્રૂજ (na dhrūj) |
તમે | ધ્રૂજો (dhrūjo) |
ધ્રૂજજો (dhrūjjo) |
ન ધ્રૂજો (na dhrūjo) |