Gujarati

edit

Etymology

edit

Sanskritic karmadhāraya compound of માતૃ (mātŕ, mother) +‎ ભૂમિ (bhūmi, land).

Pronunciation

edit

Noun

edit

માતૃભૂમિ (mātŕbhūmif

  1. motherland

Further reading

edit

Sanskrit

edit

Alternative scripts

edit

Noun

edit

માતૃભૂમિ (mātṛbhūmi) stemf (New Sanskrit)

  1. Gujarati script form of मातृभूमि
    • 1940, સંઘ પ્રાર્થના :
      નમસ્તે સદા વત્સલે માતૃભૂમે
      ત્વયા હિન્દુભૂમે સુખં વર્ધિતોઽહમ્
      મહામઙ્ગલે પુણ્યભૂમે ત્વદર્થે
      પતત્વેષ કાયો નમસ્તે નમસ્તે
      namaste sadā vatsale mātṛbhūme
      tvayā hindubhūme sukhaṃ vardhito’ham
      mahāmaṅgale puṇyabhūme tvadarthe
      patatveṣa kāyo namaste namaste
      Homage to you always, dear motherland; I have been brought up happily by you, O Hindu land;
      May this body fall for you, O much auspicious holy land!
      Salutations to you, salutations to you.

Declension

edit
Feminine i-stem declension of માતૃભૂમિ (mātṛbhūmi)
Singular Dual Plural
Nominative માતૃભૂમિઃ
mātṛbhūmiḥ
માતૃભૂમી
mātṛbhūmī
માતૃભૂમયઃ
mātṛbhūmayaḥ
Vocative માતૃભૂમે
mātṛbhūme
માતૃભૂમી
mātṛbhūmī
માતૃભૂમયઃ
mātṛbhūmayaḥ
Accusative માતૃભૂમિમ્
mātṛbhūmim
માતૃભૂમી
mātṛbhūmī
માતૃભૂમીઃ
mātṛbhūmīḥ
Instrumental માતૃભૂમ્યા
mātṛbhūmyā
માતૃભૂમિભ્યામ્
mātṛbhūmibhyām
માતૃભૂમિભિઃ
mātṛbhūmibhiḥ
Dative માતૃભૂમયે / માતૃભૂમ્યૈ¹
mātṛbhūmaye / mātṛbhūmyai¹
માતૃભૂમિભ્યામ્
mātṛbhūmibhyām
માતૃભૂમિભ્યઃ
mātṛbhūmibhyaḥ
Ablative માતૃભૂમેઃ / માતૃભૂમ્યાઃ¹
mātṛbhūmeḥ / mātṛbhūmyāḥ¹
માતૃભૂમિભ્યામ્
mātṛbhūmibhyām
માતૃભૂમિભ્યઃ
mātṛbhūmibhyaḥ
Genitive માતૃભૂમેઃ / માતૃભૂમ્યાઃ¹
mātṛbhūmeḥ / mātṛbhūmyāḥ¹
માતૃભૂમ્યોઃ
mātṛbhūmyoḥ
માતૃભૂમીણામ્
mātṛbhūmīṇām
Locative માતૃભૂમૌ / માતૃભૂમ્યામ્¹
mātṛbhūmau / mātṛbhūmyām¹
માતૃભૂમ્યોઃ
mātṛbhūmyoḥ
માતૃભૂમિષુ
mātṛbhūmiṣu
Notes
  • ¹Later Sanskrit