அகம்
TamilEdit
EtymologyEdit
Related to அகத்தான் (akattāṉ, “one who is in, householder”), ஓர்-அகத்தி, ஓர்-அகத்தாள் (ōr-akatti, ōr-akattāḷ, “husband's brother's wife (i.e. she who is in one and the same house with oneself)”).
PronunciationEdit
NounEdit
அகம் • (akam)
- akam (a genre of Tamil love poem)
- internal, inside (e.g., inside oneself); one’s body and mind, the opposite of புரம் (puram, “external/exterior”)
- country
- storage place
Derived termsEdit
- தாயகம் (tāyakam, “motherland, native country”)
- நூலகம் (nūlakam, “library”)
- இல்லகம் (illakam, “house”)
- மருந்தகம் (maruntakam, “pharmacy”)
- அகங்காரம் (akaṅkāram)
- அகத்தொண்டர் (akattoṇṭar)
- அகநாழிகை (akanāḻikai)
- அகந்தை (akantai)
- அகப்பணி (akappaṇi)
- அகப்பற்று (akappaṟṟu)
- அகப்பை (akappai)
- அகமகன் (akamakaṉ)
- அகமகிழ்ச்சி (akamakiḻcci)
- அகமரித்தல் (akamarittal)
- அகமலர்ச்சியணி (akamalarcciyaṇi)
- அகமாட்சி (akamāṭci)
- அகமார்க்கம் (akamārkkam)
- அகமுடையான் (akamuṭaiyāṉ)
- அகம்படி (akampaṭi)
- அகம்படித்தொண்டு (akampaṭittoṇṭu)
- அகம்படியர் (akampaṭiyar)
- அகம்பாவம் (akampāvam)
- அகம்பிரமவாதி (akampiramavāti)
See alsoEdit
- புறம் (puṟam)
Further readingEdit
- University of Madras (1924–1936), “அகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992), “அகம்”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page 1