உப்பு
Tamil
editEtymology 1
editInherited from Proto-Dravidian *cuppu. Cognate with Kannada ಉಪ್ಪು (uppu), Kodava ಉಪ್ಪ್ (uppŭ), Kolami సుప్ప్ (supp), Toda உப், Telugu ఉప్పు (uppu), Malayalam ഉപ്പ് (uppŭ) and Tulu ಉಪ್ಪ್ (uppŭ).
Pronunciation
editNoun
editஉப்பு • (uppu) (uncountable)
Declension
editu-stem declension of உப்பு (uppu) (singular only) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | உப்பு uppu |
- |
Vocative | உப்பே uppē |
- |
Accusative | உப்பை uppai |
- |
Dative | உப்புக்கு uppukku |
- |
Genitive | உப்புடைய uppuṭaiya |
- |
Singular | Plural | |
Nominative | உப்பு uppu |
- |
Vocative | உப்பே uppē |
- |
Accusative | உப்பை uppai |
- |
Dative | உப்புக்கு uppukku |
- |
Benefactive | உப்புக்காக uppukkāka |
- |
Genitive 1 | உப்புடைய uppuṭaiya |
- |
Genitive 2 | உப்பின் uppiṉ |
- |
Locative 1 | உப்பில் uppil |
- |
Locative 2 | உப்பிடம் uppiṭam |
- |
Sociative 1 | உப்போடு uppōṭu |
- |
Sociative 2 | உப்புடன் uppuṭaṉ |
- |
Instrumental | உப்பால் uppāl |
- |
Ablative | உப்பிலிருந்து uppiliruntu |
- |
Derived terms
edit- உப்பங்கழி (uppaṅkaḻi)
- உப்பங்காற்று (uppaṅkāṟṟu)
- உப்பங்கோரை (uppaṅkōrai)
- உப்பந்தரவை (uppantaravai)
- உப்பனாறு (uppaṉāṟu)
- உப்பமைப்போர் (uppamaippōr)
- உப்பம்பருத்தி (uppamparutti)
- உப்பறுகு (uppaṟuku)
- உப்பளம் (uppaḷam)
- உப்பளறு (uppaḷaṟu)
- உப்பளவன் (uppaḷavaṉ)
- உப்பிட்டது (uppiṭṭatu)
- உப்பிலி (uppili)
- உப்பிலியன் (uppiliyaṉ)
- உப்புக்கடல் (uppukkaṭal)
- உப்புக்கண்டம் (uppukkaṇṭam)
- உப்புக்கல் (uppukkal)
- உப்புக்கூர் (uppukkūr)
- உப்புச்சரக்கு (uppuccarakku)
- உப்புச்சாறு (uppuccāṟu)
- உப்புச்சீடை (uppuccīṭai)
- உப்புத்தண்ணீர் (upputtaṇṇīr)
- உப்புத்தரவை (upputtaravai)
- உப்புத்திராவகம் (upputtirāvakam)
- உப்புப்பண்டம் (uppuppaṇṭam)
- உப்புப்பாத்தி (uppuppātti)
- உப்புமண் (uppumaṇ)
- உப்புமா (uppumā)
- உப்புவாயு (uppuvāyu)
See also
editBasic tastes in Tamil · சுவைகள் (cuvaikaḷ) (layout · text) | |||||
---|---|---|---|---|---|
இனிப்பு (iṉippu) | புளி (puḷi) | உப்பு (uppu) | கசப்பு (kacappu) | காரம் (kāram) |
Etymology 2
editCognate with Kannada ಉಬ್ಬು (ubbu), Telugu ఉబ్బు (ubbu) and Tulu ಉಬ್ಬು (ubbu).
Pronunciation
editVerb
editஉப்பு • (uppu) (intransitive)
Conjugation
editConjugation of உப்பு (uppu)
References
edit- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “உப்பு”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “உப்பு-தல்”, in Digital Dictionaries of South Asia [Combined Tamil Dictionaries]