வண்டு
Tamil
editEtymology
editCognates with Malayalam വണ്ട് (vaṇṭŭ), Kannada ಬಂಡು (baṇḍu). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
editNoun
editவண்டு • (vaṇṭu)
Declension
editDeclension of வண்டு (vaṇṭu) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | வண்டு vaṇṭu |
வண்டுகள் vaṇṭukaḷ |
Vocative | வண்டே vaṇṭē |
வண்டுகளே vaṇṭukaḷē |
Accusative | வண்டை vaṇṭai |
வண்டுகளை vaṇṭukaḷai |
Dative | வண்டுக்கு vaṇṭukku |
வண்டுகளுக்கு vaṇṭukaḷukku |
Genitive | வண்டுடைய vaṇṭuṭaiya |
வண்டுகளுடைய vaṇṭukaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | வண்டு vaṇṭu |
வண்டுகள் vaṇṭukaḷ |
Vocative | வண்டே vaṇṭē |
வண்டுகளே vaṇṭukaḷē |
Accusative | வண்டை vaṇṭai |
வண்டுகளை vaṇṭukaḷai |
Dative | வண்டுக்கு vaṇṭukku |
வண்டுகளுக்கு vaṇṭukaḷukku |
Benefactive | வண்டுக்காக vaṇṭukkāka |
வண்டுகளுக்காக vaṇṭukaḷukkāka |
Genitive 1 | வண்டுடைய vaṇṭuṭaiya |
வண்டுகளுடைய vaṇṭukaḷuṭaiya |
Genitive 2 | வண்டின் vaṇṭiṉ |
வண்டுகளின் vaṇṭukaḷiṉ |
Locative 1 | வண்டில் vaṇṭil |
வண்டுகளில் vaṇṭukaḷil |
Locative 2 | வண்டிடம் vaṇṭiṭam |
வண்டுகளிடம் vaṇṭukaḷiṭam |
Sociative 1 | வண்டோடு vaṇṭōṭu |
வண்டுகளோடு vaṇṭukaḷōṭu |
Sociative 2 | வண்டுடன் vaṇṭuṭaṉ |
வண்டுகளுடன் vaṇṭukaḷuṭaṉ |
Instrumental | வண்டால் vaṇṭāl |
வண்டுகளால் vaṇṭukaḷāl |
Ablative | வண்டிலிருந்து vaṇṭiliruntu |
வண்டுகளிலிருந்து vaṇṭukaḷiliruntu |
Derived terms
edit- உருள்வண்டு (uruḷvaṇṭu)
- எரிவண்டு (erivaṇṭu)
- எருவண்டு (eruvaṇṭu)
- கடல்வண்டு (kaṭalvaṇṭu)
- கருவண்டு (karuvaṇṭu)
- குமிழ்வண்டு (kumiḻvaṇṭu)
- குள்ளவண்டு (kuḷḷavaṇṭu)
- கூனைவண்டு (kūṉaivaṇṭu)
- சிள்வண்டு (ciḷvaṇṭu)
- சீனவெரிவண்டு (cīṉaverivaṇṭu)
- சுழல்வண்டு (cuḻalvaṇṭu)
- செவ்வண்டு (cevvaṇṭu)
- துளைவண்டு (tuḷaivaṇṭu)
- நாகரவண்டு (nākaravaṇṭu)
- நீர்வண்டு (nīrvaṇṭu)
- பீவண்டு (pīvaṇṭu)
- புள்ளிவண்டு (puḷḷivaṇṭu)
- போன்வண்டு (pōṉvaṇṭu)
- மரவண்டு (maravaṇṭu)
- வண்டினம் (vaṇṭiṉam)
- வண்டுகடி (vaṇṭukaṭi)
- வண்டுகுத்தி (vaṇṭukutti)
References
edit- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “வண்டு”, in Digital Dictionaries of South Asia