சுறவம்

Tamil edit

Signs of the Zodiac
கொடுமரம் (koṭumaram)   குடங்கர் (kuṭaṅkar)
Tamil Wikipedia has an article about சுறவம்.

Etymology edit

Blend of சுறா (cuṟā, shark) +‎ அரவம் (aravam, snake).

Pronunciation edit

  • IPA(key): /t͡ɕurɐʋɐm/, [surɐʋɐm]

Proper noun edit

சுறவம் (cuṟavam) (symbol ︎)

  1. (astrology) the Zodiac sign Capricorn
    Synonyms: மகரம் (makaram), கலை (kalai), சுறா (cuṟā), மான் (māṉ)

Declension edit

m-stem declension of சுறவம் (cuṟavam) (singular only)
Singular Plural
Nominative சுறவம்
cuṟavam
-
Vocative சுறவமே
cuṟavamē
-
Accusative சுறவத்தை
cuṟavattai
-
Dative சுறவத்துக்கு
cuṟavattukku
-
Genitive சுறவத்துடைய
cuṟavattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative சுறவம்
cuṟavam
-
Vocative சுறவமே
cuṟavamē
-
Accusative சுறவத்தை
cuṟavattai
-
Dative சுறவத்துக்கு
cuṟavattukku
-
Benefactive சுறவத்துக்காக
cuṟavattukkāka
-
Genitive 1 சுறவத்துடைய
cuṟavattuṭaiya
-
Genitive 2 சுறவத்தின்
cuṟavattiṉ
-
Locative 1 சுறவத்தில்
cuṟavattil
-
Locative 2 சுறவத்திடம்
cuṟavattiṭam
-
Sociative 1 சுறவத்தோடு
cuṟavattōṭu
-
Sociative 2 சுறவத்துடன்
cuṟavattuṭaṉ
-
Instrumental சுறவத்தால்
cuṟavattāl
-
Ablative சுறவத்திலிருந்து
cuṟavattiliruntu
-

See also edit

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
       
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
       
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
       
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References edit

  • University of Madras (1924–1936), “சுறவம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press