சிம்மம்

Tamil edit

Signs of the Zodiac
கடகம் (kaṭakam)   கன்னி (kaṉṉi)
Tamil Wikipedia has an article about சிம்மம்.

Etymology edit

Borrowed from Sanskrit सिंह (siṃha).

Pronunciation edit

  • IPA(key): /t͡ɕimːɐm/, [simːɐm]

Noun edit

சிம்மம் (cimmam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Leo
    Synonyms: மடங்கல் (maṭaṅkal), கொடும்புலி (koṭumpuli), அரி (ari), புலி (puli), மா (), யாளி (yāḷi)

See also edit

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
       
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
       
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
       
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References edit

  • University of Madras (1924–1936), “சிம்மம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press