Tamil edit

Signs of the Zodiac
மயிலை (mayilai)   ஏற்றியல் (ēṟṟiyal)
Tamil Wikipedia has an article about உதள்.

Etymology edit

Probably related to உதை (utai, kick). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Pronunciation edit

Noun edit

உதள் (utaḷ)

  1. (astrology) the Zodiac sign Aries
    Synonyms: மேஷம் (mēṣam), ஆடு (āṭu), கொறி (koṟi), கொண்டல் (koṇṭal), மறி (maṟi), தகர் (takar)
  2. a male goat; ram
    உதளு மப்பரும்
    utaḷu mapparum
    (please add an English translation of this usage example)
    (தொல். பொ. 602)

See also edit

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
       
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
       
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
       
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References edit

  • University of Madras (1924–1936), “உதள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press